Obilježavanje međunarodnog tjedna podizanja svijesti o prijevarama

Udruženje Ovlaštenih istražitelja prijevara (engl. Association of Certified Fraud Examiners-ACFE), najveća svjetska organizacija u borbi protiv prijevara, već godinama organizira Međunarodni tjedan podizanja svijesti o prijevarama (engl. International Fraud Awareness Week) s ciljem osvješćivanja i promicanja aktivnije borbe protiv ovog fenomena. Ove godine Međunarodni tjedan podizanja svijesti o prijevarama održava se od 12. do 18. studenoga 2023. Svjesni nužnosti podizanja svijesti o prijevarama, kao i iznimne važnosti borbe protiv financijskog kriminala te različitih oblika prijevara i korupcije, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu i ove godine podržava i obilježava ovu manifestaciju. 

Tim povodom, predstavnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske održat će 16. studenoga 2023. predavanje u okviru kojeg će predstaviti projekt: „SafetyNet / Bitka za sigurnost“. Predavanje će se održati na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti, amfiteatar A1-2, s početkom u 12:00 sati.

Računalne prijevare predstavljaju treći najučestaliji oblik poslovnih prijevara u Republici Hrvatskoj te se nameće potreba osvješćivanja javnosti o realnoj opasnosti i izloženosti različitim oblicima prijevara iz domene računalnog kriminaliteta. U tom kontekstu stručnjaci iz područja računalnog kriminaliteta predstavit će problematiku računalnih prijevara i  različite načine na koji se iste događaju. Cilj predavanja je informiranje javnosti o najčešćim oblicima računalnih prijevara te podizanje svijesti o potrebi preventivnog djelovanja i zaštite od računalnih prijevara koje su svakim danom sve prisutnije i sve sofisticiranije.

Obilježavanjem Međunarodnog tjedna podizanja svijesti o prijevarama Sveučilišni odjel za forenzične znanosti daje mali doprinos podizanju svijesti o nužnosti zajedničke borbe protiv različitih oblika prijevara i gubitaka koje one uzrokuju.