Međunarodni tjedan podizanja svijesti o prijevarama

Udruženje Ovlaštenih istražitelja prijevara (Association of Certified Fraud Examiners-ACFE), najveća svjetska organizacija u borbi protiv prijevara, već godinama organizira Međunarodni tjedan podizanja svijesti o prijevarama (International Fraud Awareness Week) s ciljem podizanja svijesti o prijevarama i promicanja aktivnije borbe protiv prijevara. Ove godine Međunarodni tjedan podizanja svijesti o prijevarama održava se od 13. do 19. studenoga 2022. Svjesni nužnosti podizanja svijesti o prijevarama, kao i iznimne važnosti borbe protiv financijskog kriminala te različitih oblika prijevara i korupcije, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu ove će se godine uključiti u obilježavanje Međunarodnog tjedna podizanja svijesti o prijevarama. 

Tim povodom, predstavnici Udruženja ovlaštenih istražitelja prijevara Hrvatska održat će 17. studenoga 2022. predavanje na temu: „Poslovne prijevare – trendovi u Republici Hrvatskoj“. Predavanje će se održati na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti, amfiteatar A-03, s početkom u 12:30 sati. U okviru predavanja stručnjaci iz područja financijsko-računovodstvene forenzike predstavit će rezultate istraživanja o prijevarama koje je prvi put u Republici Hrvatskoj provelo Udruženje ovlaštenih istražitelja prijevara Hrvatska. Cilj istraživanja bio je utvrditi koji oblici poslovnih prijevara prevladavaju u Republici Hrvatskoj, kojim se metodama i shemama počinitelji koriste, koji su najčešći znakovi upozorenja u ponašanju počinitelja te koje su organizacije najčešće žrtve prijevara.

U okviru predavanja svi zainteresirani će se upoznati s glavnim trendovima u prijevarama u Republici Hrvatskoj, a sve s ciljem  podizanja svijesti o nužnosti zajedničke borbe protiv različitih oblika prijevara i gubitaka koje one uzrokuju.