Poslovne prijevare – trendovi u Republici Hrvatskoj

Okrugli stol „Poslovne prijevare – trendovi u Republici Hrvatskoj“ održan je 14. prosinca 2021. na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti. Na okruglom stolu sudjelovali su: prof. dr. sc. Ivica Filipović, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, izv. prof. dr. sc. Damir Piplica, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, Ivan Kovačević, predsjednik ACFE-a Hrvatska, partner u Indagu te Matija Jurin, Senior Business Development Manager u Compingu. Okrugli stol je moderirala izv. prof. dr. sc. Marijana Bartulović.

Sudionici su predstavili i diskutirali preliminarne rezultate istraživanja o poslovnim prijevarama koje je po prvi put u Republici Hrvatskoj provela Udruga ovlaštenih istražitelja prijevara Hrvatska (ACFE Hrvatska).  Cilj istraživanja bio je utvrditi koji oblici poslovnih prijevara prevladavaju u Republici Hrvatskoj, koje metode i sheme počinitelji primjenjuju, koji su najčešći znakovi upozorenja u ponašanju počinitelja te koje su organizacije najčešće žrtve prijevara.

Ovom prigodom dodijeljene su i zahvalnice članovima Stručne radne skupine za izradu standarda kvalifikacije „magistar/magistra financijsko računovodstvene forenzike“ koji je u veljači 2021. upisan u Registar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira.

Događaj je bio namijenjen nastavnicima i studentima modula Financijsko-računovodstvena forenzika, predstavnicima nastavnih baza te svima koji su željeli saznati nešto više o poslovnim prijevarama i provedenom istraživanju.